Frågor och svar om PRO:s folkhögskola i Gysinge

Gysinge är en plats i Sandvikens kommun där PRO:s folkhögskola finns. Det är den enda folkhögskolan med särskild inriktning på pensionärer. Det livslånga lärandet är en viktig del av PRO.

PRO har förvaltat fastigheten sedan slutet av 1960-talet. Den ligger vid Dalälven, och rummen har en förhållandevis enkel standard. Det är inte en konferensanläggning, men PRO försöker förlägga så många sammankomster där som möjligt.

I mars 2017 tillsatte PRO:s styrelse en extern utredning med uppdrag att se över folkhögskolan och fastigheten i Gysinge i ett 10-15 – årsperspektiv. Utredningens slutsatser kommer att presenteras för styrelsen den 7 november och därefter att beredas internt i organisationen.

Svar på vanliga frågor om PRO:s folkhögskola i Gysinge 

Varför har det bokförda värdet på folkhögskolans fastigheter i Gysinge skrivits ned så mycket?

Fastigheten i Gysinge är ett speciellt objekt sett till platsen. Få eller inga liknade fastigheter omsätts vilket gör det svårt att fastställa ett marknadsvärde. Det är också svårt att bedöma möjligheten till att hitta alternativa hyresgäster. För att få hjälp med värderingen anlitade PRO en fastighetsekonom vid NAI Svefa i Gävle. Det är en av Samhällsbyggarna auktoriserad fastighetsvärderare.

Vi gjorde detta för att kunna redovisa en så rättvisande bild som möjligt av värdet på våra samlade tillgångar, i linje med årsredovisningslagens krav och god redovisningssed. Med andra ord så ska fastighetens värde på balansräkningen ligga i linje med det uppskattade marknadsvärdet.

Varför har fastigheten i Gysinge ett så lågt uppskattat marknadsvärde?

Det är en bedömning av marknadsvärdet vid en eventuell försäljning, som gjorts av en auktoriserad fastighetsvärderare. För PRO har fastigheten i Gysinge aldrig varit en investering med avsikt att ge finansiell avkastning.

Har 15 miljoner kronor ”försvunnit” i Gysinge, som det står i media?

PRO har skrivit ned värdet på fastigheten i Gysinge. Vi gjorde detta för att kunna redovisa en så rättvisande bild som möjligt av värdet på våra samlade tillgångar, i linje med årsredovisningslagens krav och god redovisningssed. Fastighetens värde på balansräkningen ska ligga i linje med uppskattningen av marknadsvärdet.

Byggnaden ”Udden” förvärvades för omkring 6 miljoner kronor för ett antal år sedan. Det är mer än vad hela fastigheten är värd idag enligt en nyligen genomförd värdering. Hur kan det komma sig?

Udden förvärvades från Sandvikens kommun 2010 för att utveckla PRO:s folkhögskola. Med den kunskap vi har idag om det samlade marknadsvärdet för fastigheten i Gysinge var det naturligtvis inte en bra affär.

Stämmer det att PRO måste låna pengar för att genomföra stambytet i folkhögskolans huvudbyggnad i Gysinge?

PRO har egna medel för att finansiera ett eventuellt stambyte i Gysinge, bland annat genom medel i en reparationsfond. Exakt vilken typ av finansiering som är mest fördelaktig sett till verksamheten totalt kommer vi naturligtvis att utvärdera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s