Brev till PRO:s medlemmar med anledning av att media ställer frågor om PRO och Gysinge

PRO:s Folkhögskola i Gysinge är helt unik genom att den drivs av pensionärer för pensionärer. Oss veterligen sker det inte på någon annan plats i världen. PRO vill att lärande ska vara livslångt, och tusentals av PRO:s medlemmar utbildar sig varje år inom många skilda områden på skolan.

Det kan handla om utbildningar inom data- och IT-kunskap för att motverka det digitala utanförskapet, men det kan också vara kurser i akvarellmålning och dans. Folkhögskolan utbildar också förtroendevalda – som organisation behöver PRO kunniga och kompetenta företrädare. I somras anordnades ett pensionärskollo som en del av PRO:s strävan att minska ensamheten bland äldre.

En grundlig rapport har gjorts

Alla PRO:s medlemmar har möjlighet att delta i kurser på folkhögskolan i Gysinge. PRO subventionerar resor, logi och mat så att så många som möjligt ska kunna delta. PRO:s riksorganisation står också för underhåll, skötsel och renoveringar av fastigheterna, samtidigt som folkhögskolan betalar hyra för att få använda dem.

Två värderingar av fastigheten har gjorts, den senaste för snart två år sedan. I den rapport som togs fram om Gysinge till kongressen i somras undersökte utredarna grundligt fyra alternativ: att sälja eller ge bort fastigheten som gåva, att tomställa lokalerna, att fortsätta driva Gysinge utan åtgärder eller att fortsätta driva Gysinge med en femårig utvecklingsplan.

Kongressen, som är PRO:s högsta beslutande organ, valde efter diskussion att utveckla och satsa på folkhögskolan. Både ombud som var för och emot fortsatt drift hördes i kongressalen. Hela kongressen filmades och sändningen ligger fortfarande kvar på PRO:s hemsida. Debatten på kongressen om folkhögskolan, och de olika ståndpunkterna i frågan, skildrades även i PROpensionären nr 6/2018, som nådde alla medlemmar den 5 september.

Gällande frågor om moms

Vi har nu fått flera frågor om tidigare investeringar i Gysinge. Det handlar bland annat om köpet av Udden och renoveringar av matsalen på skolan. Udden är en del av fastigheten med ett café, en hörsal och en fristående byggnad. En specifik fråga gäller möjligheten att minska PRO:s kostnader genom momsavdrag i samband med köpet. En annan fråga gäller att Länsstyrelsen i Gävleborg enligt köpeavtalet har rätt att utan kostnad använda hörsalen samt den fristående byggnaden för Naturum. Där finns en utställning om Färnebofjärdens nationalpark.

Nuvarande ledning har inte tillräckligt med underlag från tiden då affären gjordes för att kunna svara på alla frågor. Samtidigt är hyresavtalet med länsstyrelsen är just nu uppe till diskussion.

Vi jobbar just nu vidare på den redan inslagna vägen att anpassa hela PRO:s verksamhet till ett förändrat medlemsantal och mindre intäkter. Vi har redan flyttat PRO:s rikskansli till betydligt billigare lokaler. Vi har inte tillsatt alla vakanser i kansliorganisationen. Vi har en ny resepolicy. Vi arbetar också med att omförhandla ingångna avtal och tidigare affärsuppgörelser. Kort sagt ser vi över hela organisationens kostnader.

Vår ambition har aldrig varit att driva PRO:s Folkhögskola med ekonomisk vinst. Den vinst PRO som organisation får, är istället engagerade medlemmar som kan vara mer delaktiga i samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.