Frågor och svar om Gysinge

Varför är Gysinge viktigt för PRO?

PRO:s Folkhögskola i Gysinge är världsunik genom att den drivs av pensionärer för pensionärer. Genom folkhögskolan blir fler äldre delaktiga i samhället. PRO subventionerar resor, logi och mat så att så många som möjligt av medlemmarna ska ha möjlighet att ta del av folkhögskolans verksamhet. Folkhögskolan är viktig för organisationen och i förlängningen för hela samhället. Alla medlemmar som önskar är välkomna till Gysinge.

Är verksamheten i Gysinge värd kostnaden?

Ja, det tycker vi. PRO:s medlemmar beslutade på senaste kongressen att PRO ska behålla och utveckla folkhögskolan och fastigheten i Gysinge. PRO hade dessförinnan och under mer än ett års tid låtit utreda folkhögskolans roll och ägandet av fastigheten. Rapporten innehåller fyra förslag på hur framtiden för Gysinge skulle kunna se ut. På kongressen debatterades de olika förslagen. Kongressen beslutade att PRO ska behålla fastigheten och utveckla verksamheten vid folkhögskolan.

Vad är fastigheten i Gysinge värd?

Fastigheten i Gysinge är ur värderingssynpunkt ett speciellt objekt. Få eller inga liknande fastigheter är ute till försäljning vilket gör det svårt att fastställa ett marknadsvärde. Det är också svårt att bedöma möjligheten att hitta alternativa hyresgäster. Hösten 2016 gjordes en värdering av fastigheten i Gysinge. Värderingen gjordes av Svefa AB i Gävle, som då uppskattade värdet till 3,5 miljoner kronor.

Vad är bakgrunden till köpet av Udden?

Udden är en del av fastigheten i Gysinge med ett café, en hörsal och en byggnad som Länsstyrelsen Gävleborg hyr. PRO köpte Udden av Sandvikens kommun år 2010 för 6,2 miljoner kronor. Den faktiska kostnaden för PRO blev dock högre då ett planerat momsavdrag på 2,2 miljoner kronor aldrig gjordes. Varför det momsavdraget aldrig gjordes har nuvarande ledning inte tillräckligt underlag från den tid då affären genomfördes för att kunna svara på.

När PRO köpte Udden övertogs ett hyresavtal. Avtalet ger länsstyrelsen rätt att använda en lokal utan att betala hyra. I lokalen finns en hörsal samt Naturum, en utställning om nationalparken Färnebofjärden. Samtidigt har PRO betalat hyra till länsstyrelsen för de gånger PRO har nyttjat hörsalen. PRO har använt hörsalen några gånger. Sedan i somras diskuterar PRO och länsstyrelsen hur hyresavtalet ska se ut i framtiden.

Syftet med köpet av Udden var att utveckla PRO:s folkhögskola. Med den samlade kunskap vi har om fastigheten i Gysinge idag framstår priset som högt. Samtidigt har nuvarande ledning inte all kunskap om hur resonemangen gick i samband med köpet och har därför svårt att värdera beslutet i efterhand.

Varför frågar vi inte tidigare ansvariga?

PRO:s nuvarande ledning vet inte hur man resonerade för snart 10 år sedan då köpet av Udden gjordes. Vi har varit i kontakt med tidigare ansvariga, men kan inte få en entydig bild av vad som hände. Det finns ingenting i SvD:s granskning, eller i vår egen genomgång, som tyder på att köpet av Udden gjorts med något annat än det bästa för organisationen och medlemmarna för ögonen. Det finns inte heller någonting som tyder på att någon skott sig på affären.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.